Ce este vinul?

În esență, acesta este sucul de struguri fermentat, dar cu câteva “delicii” suplimentare. Dumnezeu ne-a lăsat câteva bucăți de rai, și unul dintre cele mai bune este faptul că orice fruct conține zahăr și se va transforma în băutură, dacă este lăsat să fermenteze. În procesul de fermentare, drojdia transformă zahărul în alcool. Viticultorii decid asupra cărei tulpine de drojdie folosesc în rețeta lor, deoarece alegeri diferite vor duce, evident, la rezultate diferite.

Ingredientele
Cei mai mulți oameni cred că strugurii verzi fac vinul alb și struguri rosii fac vin roșu. Aceasta este în mare parte adevărat, dar, trebuie să știi că vinul alb ar putea fi, de asemenea, făcut din struguri rosii. Interiorul strugurilor roșii este, în esență alb – doar pieliţa lor este de culoare roșie și cele mai multe vinuri sunt facute doar cu pulpa unui bob de strugure. Amestecul interiorului cărnos cu pielita, atunci când este strivit creează culoarea roșie în vinul roșu. Acest proces infuzează vinurile roșii cu “tanin”, un ingredient care dă vinului roșu aroma sa distinctivă. Și dacă nu știai, majoritatea șampaniilor sunt fabricate din struguri rosii. Amuzant, dar adevărat.

Procesul
Strugurii sunt zdrobiți cu sau fără pieliţe și apoi lăsați să fermenteze. Resturile sunt eliminate din suc și sunt neutralizaţi orice contaminanți, cum ar fi mucegai si bacterii, care ar fi putut fi pe struguri. Lichidul este apoi lăsat pentru a finaliza procesul de fermentare în cuve de oțel, mari sau butoaie mici, din lemn – butoaiele au nevoie de un proces mai lung și păstrează mai greu la temperatura corectă, dar se presupune că duce la un produs finit mai bun, pentru care, desigur, vei sfârși prin a plăti mai mult. O dată ce vinul este corect fermentat, viticultorul va trebui să-l filtreze. Urmează maturizarea, devenind un vin clarificat. Cele mai bune recolte vor fi maturate în butoaie de stejar, ce imprimă vinului note pozitive lemnoase. Strugurii recoletelor mai slabe sunt fermentati in recipiente de otel un timp suficient de lung pentru ca vinul a putea fi apoi ambalat.